CoCuK_ SaGLiGi CoCuK_ SaGLiGi

----Istahsizlik-Sunnet-Cocuk Beslenmesi-Yaz Hastaliklari----

 

ALLERJIK NEZLE

"Allerjik Nezle" nedir?

Allerjik nezle (allerjik rinit) çevresel bazi faktörlere allerji gelisimi sonucu, burun tikanikligi, burun akintisi, burunda kasinti, hapsirma ve göz yasarmasi gibi belirtilerin haftanin çogu gününde görülüyor olmasi halidir.

"Allerjik Nezle"nin kaç tipi vardir?

Allerjik rinitin iki tipi vardir. Biri mevsimsel allerjik nezle, digeri ise yil boyu süren (perennial) allerjik nezledir. Mevsimsel olan tipi sadece bireyin duyarli oldugu madde ile karsilastigi belli bir dönem boyunca burun akintisi, burun kasintisi, hapsirik belirtileri agirlikli olarak görülür. Halk arasinda saman nezlesi olarak da tanimlanir. Yil boyu süren tipte ise birey sorumlu allerjen ile devamli temas halindedir. Burun tikanikligi ana belirtidir. Bununla beraber hapsirma, burun akintisi ve burun kasintisi gibi belirtiler de isi degisikliklerine bagli olarak veya kimyasal bazi maddeler ile temas sonrasi gibi fiziksel uyaranlarla ortaya çikabilir.

"Allerjik Nezle"ye bagli olarak görülebilecek hastaliklar nelerdir?

Çocuklarda yil boyu süren allerjik nezleye bagli olarak gelisen burun tikanikliginin sonucu olarak tekrarlayan sinüzit ve orta kulakta sivi birikmesi sik görülen durumlardir. Sinüzit, viral bir üst solunum yolu enfeksiyonunun, yani soguk alginligi veya nezlenin normalde geçmesi gereken 1 hafta - 10 günden uzun sürmesi, özellikle sabah kalkildiginda artis gösteren balgamli öksürükler, sari burun akintisi, burun tikanikligi belirtilerinin görülmesi ile taninir. Orta kulakta sivi birikmesi ise ates ve kulak agrisi ile gelebilecegi gibi sadece belli belirsiz bir duyma kaybi ile de kendini gösterebilir. Sözü edilen birinci durumda orta kulakta iltihapli bir sivi birikimi söz konusu iken, ikinci durumda ise iltihapsiz bir sivi birikimi vardir. Her iki durumda da duyma kaybinin kalici olmamasi için mutlak olarak altta yatan allerjinin tedavi edilmesi gerekmektedir.

"Allerjik Nezle" nasil taninir?

Allerjik nezlede tani hastanin hikayesi ve destekleyici laboratuar testleri ile konur. Burun tikanikligi, akintisi, kasintisi, hapsirik ve göz yasarmasi belirtilerinin haftanin çogu gününde görülmesi halinin varligi; bununla beraber allerji deri testinde duyarliligin oldugu bir maddenin saptanmasi ve sümügün incelenmesinde allerjik hücrelerin tespiti tani koydurmaktadir.

"Allerjik Nezle"nin tedavisi nasildir?

Allerjik nezlede birinci basamak tedavi allerjinin saptandigi maddeden bireyin uzak tutulmasidir. Ikinci basamakta ise ilaç tedavisi gelir. Bu tedavi agizdan allerji surup / haplari ile veya burun spreyleri ile saglanabilir. Tedavi her hasta için farklilik göstermektedir. Çevre önlemleri ve ilaç tedavisinden yeterli yanit alinamayan vakalarda dilalti damla seklinde asi tedavisi uygulanabilir

 
 
Ana Sayfa Hazirlayan By:DIDEM